Hundar som jobbar

Med denna artikel uppmärksammas våra fantastiska polishundar som dagligen jobbar hårt för vår säkerhet.

Utan hundar i polisyrket och andra säkerhetsyrken så hade vi inte klarat alls lika mycket.

Med deras luktsinne hittar de droger och även försvunna människor. Med deras lojalitet hjälper de till som servicehundar åt människor som är blinda eller har andra behov. Utan servicehundarna hade dessa människor inte haft den livskvalitet som hundarna skänker.

Det är många yrken som hundar kan ha för att göra vår vardag så mycket bättre, de är verkligen människans bästa vän!

För att nämna ett exempel så läs denna

artikel som handlar om polishunden Sacko. Han är en Schäfer som jobbar i Dalarna.

Det är mycket och hård träning som ligger bakom framgångarna, man är väldigt tacksam över att vi har polishundar.

Polisen får fram riktigt bra polishundar genom att ha egna kennlar där de avlar fram nya rekryter tack vare en stor kunskap om vilka hundar som bär på de bästa generna och egenskaperna.

Valparna bor ofta hos fodervärdar den första tiden och blir samtidigt utredda för att se om de passar som polishundar.

Lämplighetstest och dressyrtest genomförs på hunden, när hunden gjort det så är det dags att få sin nya ägare/hundförare.

Polishundarna är ett tajt team med sin hundförare, därför bor de oftast ihop. Det partnerskapet behövs för att hunden ska bli så bra den kan bli.

Många timmar träning håller hunden i trim, även hundföraren tränar för att de ska klara alla tänkbara utmaningar som kommer när man jobbar som polis.

Polishundar och andra yrkeshundar är något som vi människor länge har haft, så långt som 30.000 år tillbaka har människa och hund samspelat i olika roller.

Det är väldigt omdiskuterat just nu om när hund/varg och människa började samarbeta men oavsett tid så kommer det nog gå lika många år till som människa och hund lever och arbetar tillsammans!