Om man köper en hund/valp i Sverige så kan man vända sig till en privatperson eller gå genom en kennel som är registrerad i Svenska Kennelklubben, även kallad SKK.

Fördelarna är väldigt många när man köper en registrerad valp/hund. Först och främst så köper du en hund som har stamtavla, genom stamtavlan ser man hur generna är, vilket ger en bra bild om hunden man köper.

Sedan har man en garanti att hunden och kenneln är bra, alla kennlar som är med i SKK har strikta regler och principer att följa. Allt för att främja hunden.

Om man är intresserad av att ställa ut hunden eller att tävla så har man större valmöjligheter om hunden är registrerad i SKK, alla Sveriges utställningar och tävlingar finns då att välja mellan.

Vill man så kan man kanske följa med ens kennel på utställning och ställa ut sin egna hund med 3 andra i just den kullen. Det kan vara väldigt trevligt att se de andra hundarna som är från samma kull.

Eller om man kanske äger en hane som fått kull valpar? Då kan man ställa ut hanen med 4 valpar (minst 2 tikar) från hanhundens valpkull!

Det finns många utställningsmöjligheter och även alla tävlingar som SKK, SBK och andra klubbar anordnar. Krav för alla tävlade är att vara registrerade i SKK eller ansöka om tävlingslicens.

En annan fördel som är väldigt viktig dessutom är att man inte riskerar att köpa en smuggelhund, många oseriösa köper hundar från andra länder och mer än ofta är dessa hundars förhållande långt ifrån värdigt.

Om en uppfödare inte är registrerad i SKK så ta för givet att de inte kan leva upp till de krav som ställs på dem, alltså är hundarnas bästa inte en prioritet och ska inte gynnas!

Tillsammans är man starka, visa alla smugglare att det inte är acceptabelt genom att köpa en registrerad hund!