Hundutställningar är lärorika och sociala men om ni söker något som har det med också mycket fart och fläkt så kan hundtävlingar vara något för er!

Tävling med hund är väldigt brett, man kan tävla med sin hund i mycket och på många nivåer.

De som arrangerar tävlingar i hundsporter är Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundsklubben men också alla föreningar/ klubbar som finns runt om i hela Sverige.

Det finns väldigt många tävlingar men för att nämna några tävlingar:

Man kan tävla i sporter som rallylydnad och lydnadsklass, i dessa tävlingar ska hund och förare visa ett partnerskap där hunden lyder i olika moment vid och längre bort från hundföraren. Och en annan populär tävling är agility där förare och hund springer en bana på tid, både fel och om hunden tvekar/vägrar något moment så ger det minuspoäng. På banan finns det hinder, tunnlar och slalompinnar bland annat.

Gillar man snabba svängar är rallylydnad en väldigt rolig tävling men om man vill ha en fri tävling där man till och med har musik så är Freestyle en tävling som rekommenderas!

Det är mellan 5-10 minuter som förare och hund med vald musik gör en uppvisning med många olika lydnandsmoment, därefter får en domare besluta om en vinnare.

En ny och häftig tävlingsgren är mondioring, en härlig blandning av skydd, hopp och lydnad. Föraren ska visa med en person som bär heltäckande skyddsutrustning att hunden kan skydda mot angrepp, släpper omedelbart när föraren säger till och angriper endast när föraren ger klartecken. Hunden får också jaga en flyende person och hålla nere och vakta. Denna gren är för brukshundar och är starkt kontrollerad eftersom det innebära allt för stora risker om privatpersoner skulle äga och tävla med skyddshundar.

Hundtävling är en väldigt trevlig tillställning, både för publik och de tävlande. Att få se det nästan magiska samarbete mellan hund och människa, något som är värt att föra vidare!