“Kamphundar”

Att “kamphundar” ägs av okunniga personer är ett svårt och tveklöst tragiskt problem. Tyvärr är pitbull och andra liknande raser orättvist hatade av många i samhället.

Det är självklart att man ofta hatar hunden men egentligen är det människan bakom som bör vara hatad.

Ofta tas enbart hundarna upp när det kommer tragiska nyheter som denna i

Aftonbladet där en stackars man bara skulle ut med sin lilla terrier “Chic”.

Det är tveklöst sorgligt att mannen är med om en traumatisk händelse och den lilla hunden blir ihjälbiten, även att “kamphunden” förlorar livet som den egentligen inte hade behövt göra om den hade haft en annan uppfostran.

Förhoppningsvis går de vidare och åtalar den ägare som utan uppsikt lärt hunden springa ut och man kan också hoppas att dessa återkommande händelser gör att något händer.

Striktare lagar är kanske en lösning men tyvärr undgår många oseriösa människor dessa lagar.

Kunskap är makt, vi alla medborgare bör få mer information och kunskap om just dessa “kamphundar” och hur mycket ägaren påverkar själva hunden.

Kanske borde vi medborgare vara en del av lösningen om man som lekman ser eller vet om en misstänkt “kamphund”, att man då kan anmäla detta så att djurskyddet eller polis kan komma och undersöka samt vidta åtgärder innan det är försent och fler tragiska dödsfall händer.

De allra flesta hundar kan göras aggressiva med fel uppfostran men kamphundsraser är de mest utsatta. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns otroligt många av de hundarna som är utmärkta husdjur och bor med familjer utan problem.

Det är människan som är problemet så det är vi människor som behöver någon sorts ändring. Vad, har ingen svar på just nu, men alla kan ta sig en funderare så kanske vi i framtiden också har ett svar på det!

Förhoppningsvis kan vi då ge dessa hundraser ett bättre liv och en ljusare framtid!