Som ni säkert vet så har vi hanterat hundar väldigt länge, de har varit vår arbetskompis och jägarpartner sedan urminnes tider.

Idag har vi inte riktigt samma förhållande med hundar, sällskapshundar är det vanligaste användningsområdet istället för arbetshundar. Men det är inte konstigt eftersom vårt levnadssätt är helt annorlunda idag, därför förändras också vårt förhållande till hundar.

Ordet kennel betyder ungefär detsamma idag som på till exempel 1800-talet. Redan då fanns det också kennlar, personer som var kunniga och födde upp vissa specifika hundraser.

Den stora skillnaden är att vi idag har mycket regler och kunskap som också gynnar hundarna. Idag finns det fler raser än de gamla bruksraserna, nya raser tillkommer varje år.

Om vi kollar vad exakt ordet kennel kommer från så är det från engelskan som vi lånade ordet av. På engelska betyder kennel egentligen hundgård vilket sammanfattar hur man ofta huserar hundarna, särskilt större kennlar med många hundar.

Men ordet uppfanns först i franskan där de säger “chenil” som betyder just kennel.

Det är under 1800-talet som det blev erkänt och mer vanligt att föda upp hundar för att bevara vissa egenskaper. Man såg till att de bästa egenskaperna blev bättre och de mindre bra egenskaperna minskades, genom att betäcka de bästa tikarna med de bästa hanhundarna.

Från olika raser gjordes också nya hundraser, alla med olika styrkor och svagheter. Människan har påverkat en del i mångfalden av raser som vi har idag men även naturen har gjort en hel del samtidigt. Det är omöjligt att veta exakta siffror men det finns cirka 500-600 hundraser i världen, Sverige har så mycket som 345 olika raser/rasvarianter registrerade!

Så för att kort sammanfatta vår benämning av ordet kennel, en registrerad hunduppfödning. Hör ni ordet kennel i Sverige så kan ni känna er mer säkra på att hunden är en frisk individ som föds upp enligt svensk lag då alla kennlar med fler än 3 kullar måste registreras.