Att köpa hund är en stor del av kennlar men en annan stor del är också att ha en kennel i Sverige. Här tar vi upp lite av hur kennlar i Sverige fungerar och andra intressanta saker om kennlar.

Det finns över 14.000 olika kennlar i Sverige, då är det bara de som är registrerade som räknas in. Om man räknar alla som har mindre än 2 kullar per år samt alla som inte har registrerat sig så finns det säkert många fler.

Att ha en kennel i Sverige är inte en bransch som gör ägarna rika. Personer som driver kennlar gör det troligen mer för att de älskar hundar och har ett genuint intresse för avling.

Många regler ska följas, för att nämna några saker som en kennel ska följa:

  • Hur hundarna bor, var tikar bor när de har kullar
  • Veterinär ska regelbundet besökas/komma för kontroller och vaccinationer
  • Bokföring, till och med hundarna ska vara bokförda
  • Att ha riktiga avtal till köp/foder/avel
  • Att endast använda fullt friska hundar utan medfödda defekter med mera

Trots att Sverige är ett strikt land med mycket lagar angående alla möjliga aspekter inom djurhållning så är det enbart för att hundarna ska ha ett bra liv, oavsett deras arbetsuppgift. Hundens välmående är det som eftertraktas, så om man som uppfödare har hundens bästa i åtanke så är det inga svårigheter att följa lagarna.

Även alla principer och riktlinjer som SKK kräver av kennlar är endast för hundarnas bästa, långt ifrån omöjliga att efterfölja.

Sveriges kennlar, oavsett om de är registrerade eller ej, är ofta väldigt välskötta, med fina hundar och med ägare som har hjärtat på rätta stället. Att bevara hundraser genom att föra de bästa hundarna framåt är ett krävande men viktigt arbete, att köpa en renrasig hund från en kennel är att man bidrar till hundars utveckling!