Hundutställning är en otroligt rolig aktivitet som är både social och lärorik. För kennlar är hundutställning en värdefull merit som visar att man har bra hundar.

I Sverige har vi arrangerat utställningar ända sedan 1886, då var det av en jakthundsklubb men redan 3 år senare så startades SKK, Svenska Kennelklubben och därefter växte hundutställningar från år till år!

För att förklara kort vad en hundutställning är så kan man säga att det finns både officiella utställningar och inofficiella. De officiella utställningarna arrangeras genom Svenska Kennelklubben och de inofficiella utställningarna är ofta arrangerade av alla olika länsklubbar som finns.

I en utställning finns där 10 olika rasgrupper där olika raser delas in.

Exempelvis, grupp 1 innehåller alla Vall-, boskaps- och herdehundar. Collie, Tysk Schäferhund och Border Collie ingår i grupp ett.

Grupp 5 är Spetsar och raser av urhundstyp, exempel på raser är Keeshond och Aktia.

Utöver grupper för raser så finns det klasser för olika åldrar, det finns 5 klasser som är officiella och bland de inofficiella utställningar finns också valpklass.

Utställningar är olika men ofta går en klass runt något varv för att domaren ska se hur hundarna rör sig. Sedan får varje hund en genomsökning där domaren kollar att hunden har de egenskaper och drag som den rasen ska ha.

Varje ras är uppfödd för att vara bra i ett visst användningsområde och ska ha de egenskaper som är bäst lämpade för just det området.

Till exempel ska vallhundar ska ha bra muskulatur och raka ben. Även mentalitet och hundens beteende är bedömt för att ge första priset till den hund som är närmst rasstandarden.

Den största hundutställningen i Sverige är troligen Stockholms hundmässa som går av stapeln varje år. Under två dagar träffas människor och hundar från hela världen!

Hoppas att ni nu vet lite mer om hur hundutställningar fungerar, läs även om olika tävlingar!