Det finns många klubbar som har kurser och olika träning för hund och förare. Svenska Kennelklubben, SKK och Svenska Brukshundsklubben, SBK har kurser för alla hundar oavsett ålder, ras och kunskapsnivå.

Valpkurs är ofta den allra första kursen som privata hundägare går på med deras nyhemkomna valpar. Vissa lokala klubbar kan också ha olika förberedande kurser inför ett valpköp!

På en valpkurs får föraren och valpen träna på grundkommando som sitt, varsågod/nej och inkallning. Men även koppelträning och miljöträning finns inkluderat, denna sortens kurs är otroligt lärorik för både hund och ägare.

När hunden har gått valpkurs eller om man vill gå med en lite äldre hund så finns det en som ofta kallas grundkurs eller grundlydnad.

Här finns också de vanliga kommandona som sitt, ligg och inkallning. Kurserna brukar vara inriktade på positiv belöning vilket är att man aldrig straffar eller slår hunden, om den missköter sig eller gör fel så ignorerar man det beteendet. När hunden gör något bra så belönar man hunden med klappar, leksak eller godis. På det viset får både hund och förare en god kommunikation som kan tränas och slipas vidare på för att få ett riktigt starkt band och bli nära vänner.

Utöver grunderna så finns det otroligt många olika kurser att ta för att träna sin hund. All sorts träning är bra både för bandet mellan ägare och hund men också för att få motion och stimulans.

Fortsättningskurser, Agility, Rallylydnad, Barn med hund och Vilt/Kantarellspår bara för att nämna några. På internet finns det all information som man behöver hitta.

Att träna via SKK eller SBK är bra eftersom det då är utbildade lärare, om man går en kurs utanför så finns där ingen garanti på det. Men vart man än vill träna får man som ägare själva se och fråga kursledaren om erfarenhet med mera. Oavsett så är det viktiga att ägare och hund får en trevlig och lärorik tid ihop!