Att träna själv med sin hund, utan att gå till en klubb eller någon annan sorts kurs är också en bra sak!

Man måste absolut inte gå till en klubb för att träna sin hund, mycket hundlära finns gratis på till exempel internet eller i böcker. Det enda som egentligen behövs för att träna sin hund är sig själv och hunden, plats finns både hemma eller på promenaden. Godis eller boll som belöning är frivilligt, men om man vill ha det så finns det många gånger redan i jackfickan.

Sedan är det bara att säga det kommando man vill träna på och visa hunden med handen eller rösten vad man vill att hunden ska göra.

Godis är lättast att använda sig av i början eftersom man då har hundens fulla uppmärksamhet och den följer handen.

Om man till exempel vill att hunden sitter så kan man ha sin hand som har en godisbit framför hundens nos och för den sakta bak mot ryggen, då automatiskt sätter sig hunden, sedan säger man “sitt” samtidigt och ger godiset som belöning och berömmer.

Skulle hunden backa istället så kan man försiktigt ta andra handen på ryggen och försiktigt visa med ett lätt tryck på ländryggen för att hjälpa hunden att sitta istället för att gå bakåt.

Detta är bara ett tips, det finns väldigt många metoder som alla har för- och nackdelar, var ägare får känna efter vilken som passar just dem.

Något som också är väldigt bra att träna är att slappna av, kan låta konstigt men många hundar har svårt för det och blir då lätt stressade.

I början kan man använda en filt som hunden ska ligga på och man sitter bredvid och masserar hunden på magen och vid mungiporna. När hunden slappnar av så kan man lämna den mer och mer.

Kan hunden slappna av så är det lättare att lämna hunden själv med.

Att träna hunden själv är roligt och enkelt!