Både på tävlingar och utställningar finns det många regler, lagar och andra saker att tänka på. De som arrangerar men även de tävlande måste följa vissa regler.

Alla lagar och regler har samma grundtanke, hundens välmående är av yttersta vikt.

Tack vare alla regler kan inte hundarna lida i onödan, överarbetas eller till och med dopas för att föraren vill vinna.

För att kunna tävla eller ställa ut en hund så behöver hunden vara fullt vaccinerad, det betyder att hunden har blivit vaccinerad när den var cirka 8 veckor, 12 veckor och ett års ålder.

Då är hunden grundvaccinerad, men om hunden är över fyra år så behövs vaccination för valpsjuka, och det kan finnas krav på fler vaccinationer.

En annan del för tävlanden och utställare är att träna med hunden innan man åker till självaste tävlingen/utställningen. Att visa upp en hund kräver gott samarbete mellan hund och förare som bara kan tränas fram.

Bra träning kan vara att ställa ut eller tävla i en inofficiell tävling, sådana finns i hela Sverige. Lättast är att googla fram vad som finns nära där man bor. Men man måste inte gå och tävla eller ställa ut för att träna, man kan lära sig väldigt mycket privat genom internet och böcker.

När man går promenader så kan man hitta ett lämpligt ställe och träna sitt, ligg, stanna och andra moment som krävs.

Om man vill ställa ut eller tävla på en officiell tillställning så måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben eller ha en tävlingslicens. ID-märkta hundar blir i samband med märkning registrerade mot en engångsavgift. Tävlingslicensen är liknande då hunden även här får ett ID mot en engångsavgift, tävlingslicensen gäller i hela hundens liv.

Alla resultat sparas hos Svenska Kennelklubben, SKK.

Det finns mycket mer information att läsa angående tävling och utställning av hund, SKK och andra hundklubbar på internet är guld värda vad gäller att hitta information.